Otázky a odpovede

ako zahustiť omáčku tak, aby v nej neostali hrudky?

tajomstvom šéfkuchárov je maizena. Vďaka nej sa omáčky, ako aj iné jedlá ľahko zahusťujú a neostanú v jedle žiadne hrudky. Jednoducho ju rozmiešame s vodou a pridáme do vriacej omáčky. Pridávame dovtedy, dokým nezískame želanú konzistenciu.

ako získať teplú omáčku formou peny?

spôsob je jednoduchý. hustejšie omáčky dosiahneme vo forme emulzie vďaka klasickej nádobe na šľahačku(sifon). Omáčku nalejeme dovnútra uzavrieme aj s bombičkou a voilá emulzia je na svete.

Ako za pár minút uvariť zemiaky?

Vďaka ti mikrovlnka. Ak potrebujeme rýchlo varené zemiaky no nemáme čas ich ošúpať, nakrájať a dať variť jednoducho ich len umyme. Vyberáme zemiaky rovnakej veľkosti. Ešte mokré zabalíme do papierovej utierky a dáme do mikrovlnky na asi 6 minúť.Treba občas pozrieť, keďže závisí od veľkosti, druhu ale aj od mikrovlnky a voilá varené zemiaky sú na svete:-)

prírodné zahusťovadlo?

Ak varíte guláš, omáčku alebo polievku a nemáte poruke maizenu alebo múku, jednoducho na jemnom strúhadle alebo v mixéri rozmixujte očistený zemiak a zmes pridajte k vriacej tekutine. Povarte niekoľko minút aby pokrm zhustol. Ak je potrebné zahustiť väčšie množstvo tak nastrúhame viac zemiakov.

čo s presoleným jedlom?

na presolené jedlo platí viacero vecí, záleží ale od jedla. Tekuté pokrmy zjemníme smotanou, nastrúhaným surovým zemiakom alebo kúskom chleba. tieto suroviny zjemnia presolenosť alebo absorbujú nadbytočnú soľ.

ako predísť puknutiu vajca počas varenia?

Vajce vložíme do vody a pridáme trocha octu. Varíme určitý počet minút. Ocot spôsobí, že okolo vajíčka sa utvorí tenká vrstva, ktorá zabráni vytečeniu.